Skåne – En dröm

Måndag 18 mars

Och så föll de sista bitarna på plats inför seminariet om ”Serierna, demokratin och platsens betydelse” i Hässleholm den 9/4.

Connie Asterman som är socialdemokrat och ordförande i Hässleholms Kultur- och fritidsnämnd inviger! I paneldiskussionen om ”Kulturens plats i lokalsamhället” deltar förutom Oskar Aspman, Sofia Lenninger och Jens Olsson, politikerna Margareta Liljedahl Eriksson och Anders Edwall. Margareta är gruppledare för socialdemokraterna i Helsingborgs Kulturnämnd och Anders är gruppledare för Centerpartiet i Hässleholms kommunfullmäktige.

2/2 Klydderövar är vi allihopa!!

Kan konstatera att det är längesedan Folkets Konsthalls nyhetsbrev öppnades av så många. Ämnesraden: ”Klydderövar, det är dags!” ackompanjerat av Jenny Holmlunds stencilbild verkar ha fungerat!

31/1 Bygge av Skåne – En dröm! på Svedala bibliotek

Vår egen välkomsthippie! Är han inte fin!
Julia Hansen från Östra Göinge. Utställningen är printad på björkplywood hos Signal Displayprodukter i Virserum. VI har snickrat ihop dem i deras lokaler.
Hylsnycklar och spärrhandtag behövs för att sätta ihop en utställning! Här strövar Jimmy Wallin runt i Svedala och funderar på vad som är skånskt.
Tatueraren har redan fått en bild av Jimmy Wallin och blev väldigt glad. Kommer den tatuerade också. Han med Fenrisulven?

23/1 Njut av att se Jimmy Wallin lida! Invigning av Skåne – En dröm! på Svedala bibliotek 3/2 kl 12.

18/1

Saskias Guldstrands ”reportage” från Hässleholm i boken ”Skåne – En dröm!”. En fantastisk konstnär! Utställningen öppnar på Svedala bibliotek lördag 3 februari.

17/1

Sista redigeringen av omslaget och boken. Väl sent…

15/1

Nu är boken klar. Finns i ettor och nollor också!

9/1

Katten Rosa bet i skärmen på min bärbara dator. Det blir dyrt. Kaos och hysteri. Snart är det lämning. Men skam den som ger sig. Här sitter jag och arbetar med hjälp av en videokanon. Inte optimalt, men det går..

28/11 Julia leverar bok och utställning…

Harfrisorskan

28/11 Henrik Teleman bygger provskärm.

Man måste ju se till att det inte blir något mankemang att den skevar eller något, men det verkar fungera jättebra. Fattas bara! Spikpistol är lattjo Labans, meddelar Henrik. Nu står skärmen hos Signal Displayprodukter där utställningen till Skåne – En dröm ska printa.

25/11 Don Arvidsson hittar ö i Sjöbo kommun, Sjöbö

23/11 Steve i Kristianstadbladet

6/11 Steve Nyberg: Något du har i din hand dagligen

2/11 Teckningar från Julia och Östra Göinge

2/11 Jenny Holmlund rapporterar från Lomma

Jenny Holmlund börjar sitt serieskapande i Lomma och har varit på besök några gånger.
–Jag tillbringade hela gårdagen i Lomma cykelaffär och Mötesplats Havsblick (PRO kören sjöng) och hann även prata med Ali i Grönsaksaffären. Jag frågade om hur sommaren är i Lomma = turistinvation. Enligt Stefan i Cykelaffären kallas Lomma sommartid för  ”Lilla Båstad” medan en av Lommas få invandrare, Ali, kallade det för ”Lilla Dubai” 🙂 Den bifogade statyn ”Grodan” på Lomma torg väcker tydligen starka känslor hos folk, berättade några medlemmar i PRO-kören. I folkmun heter hon ”Damen med stor bak”.

28/10 Jenny Holmlund för första gången i Lomma

Sissel var tvungen att sluta. Jenny räddade oss!

Slättängshallen-LommaFBC-div2-28okt
Jenny skissar i Slättängsvallen.
Fältarbete, loggbok

10/10 Jimmy gör reportage i Svedala (barnsäkrat)

6/10 Don Arvidssons första skisser från Sjöbo

Tjuvlyssna på café…
Mitt första besök gick bra, fick höra en spökhistoria på bion och hamnade på tisdagsdansen i Folkets Park (en misstänksam man undrade om jag betalat inträde, vilket jag inte hade, så jag vill eventuellt tillbaka för att gottgöra detta samt prata med pensionärer). 

5/10 Projektgruppsmöte

I projektgruppen sitter representanter från kommunerna, Karin Nilsson och Kristina Buhrgard från Sjöbo, Jens Olsson från Hässleholm. Oskar Aspman representerar Malmö Universitet, Fredrik Strömberg Kvarnby serietecknarskola, Cecilie Mollman Lundberg ABF och Henrik Teleman projektet och Folkets Konsthall. Alla var med utom Fredrik som var sjuk. Julia Hansen berättade om sina erfarenheter hittills. Speciellt värdefulla blev diskussionerna om programverksamhet och om seminariet. Det här blir bra!

4/10 Serietecknarmöte

Tredje mötet med serietecknarna. De tyckte om provprintarna. Ett bra levande möte med bra diskussioner om fältarbetet och om gestaltning på skärmarna. Möjligheten att använda HELA skärmen (900×2050) att kommunicera med var en ny tanke. ”Men jag tecknar ju i A4…” Man kunde nästan se poletten trilla ner. Mest entusiastisk blev väl Don Arvidsson som skulle teckna för hand och sedan scanna in och jobba med olika layers. Då blir det lätt att göra en version till boken också. Utställningsskärmar och bok har ju olika proportioner. Sedan ska helst textbubblor och sånt hålla sig inom ett område, för läsbarhetens skull. En diskussion som ofta återkommer handlar om hur man använder bra historier utan att lämna ut de intervjuade.

På eftermiddagen åkte Henrik Teleman och Jimmy Wallin till Svedala och la ut remsor. Jo, allt får plats där också!

Julia Hansen med rekrytering till vänster, Sissel Gustafsson till höger.
Don med keps, Saskia djupt funderande, och den blide och tankfulle Steve Nyberg.
Saskia fotograferande prinsens av sitt original.
Sissel hade hunnit sticka när det var dags för gruppbilden. Från vänster utanför ABF i Malmö: Saskia Gullstrand, Don Arvidsson, Jimmy Wallin, Steve Nyberg, Julia Hansen.

3/10 Bromölla

Hur många sidor och skärmar får det plats i ett normalt kommunbibliotek? Besök i Bromölla bibliotek för att lägga ut remsor av wellpapp lika långa som skärmarna kommer att vara breda. Och så visar det sig vara trygghetsdag på biblioteket, polis och räddningstjänst och pensionärer. Linnea Liliekvist som är kulturstrateg på kommunen hjälpte till, men så fort vi lagt ut några skärmat på golvet plockades de upp eftersom pensionärerna halkade på dem…

Bromölla är en riktig bruksort, bruket ligger vid stora torget.
Och där ligger också restaurang Ifö-hus.

29/9 Provprint hämtade

Henrik hämtade provprint på Signal Displayprodukter i Virserum. En serie (Fantomen) av Jimmy Wallin för att den har tydliga och kraftiga färger och linjer. En bild från Saskia Gullstrand för att den har kunniga ”nerviga” linjer och ljusa färger. Proverna printade i fullformat 900×1200 på konstruktionsplywood i furu och på björkplywood. Printen gjordes på tre sätt; natur, 40% vit bakgrund och 100% vit bakgrund.

29/9 Julia Hansen skissar i Östra Göinge

27/9 Färdig bild från Sissel

22/9 Från Steves skissblock

Steve Nyberg jobbar i Bromölla

Nymölla pappersbruk.

20/9 Sissel skissar

Sissel Gustafsson har skickat lite skisser från Lomma.

28/8 Projektgruppen klar och kallad!

Projektgruppen resonerar kring övergripande frågor om projektets förankring, utvecklingsarbete och det seminarium som äger rum under 2024. The Sky is the limit!

Kristina Buhrgard, Karin Nilsson – Sjöbo kommun

Jens Olsson – Hässleholms kommun

Oskar Aspman – Malmö universitet

Fredrik Strömberg – Serieskolan/Kvarnby folkhögskola

Marie Tillman – Seriefrämjandet

Cecilie Möllmann Lundberg – ABF Skåne

Henrik Teleman — Folkets Konsthall

28/8 Svedala!

Bra möte med Mats Olofsson och nya kulturutvecklaren Afsanéh Larsson. Jimmy ska träffa unga människor, jag ska försöka få in honom på Sandvik. I Svedala ska vi också ha Skapande Skola i början av 2024.

23/8 Fältarbetesmöte

Alla serietecknare samlade! Teamet består nu av: Julia Hansen – Östra Göinge, Steve Nyberg – Bromölla, Sissel Gustafsson – Lomma, Jimmy Wallin – Svedala, Saskia Gullstrand – Hässleholm, Don Arvidsson – Sjöbo.

Bertil Mårtensson som är sekreterare i Folkets Konsthall berättade om sina erfarenheter från sina etnologiska konstprojekt På Riktigt och Tryck, Visir o Varsel. Bertil började med att intervjua sina arbetskamrater på Malmös äldsta tryckeri CA Andersson där han var ordförande i facket – som en del av sitt fackliga engagemang. Och fortsatte sedan på jobbet och på andra arbetsplatser. Steve berättade om sitt arbete med folk utanför arbetsmarknaden. Jimmy berättade om när han hamnade bland renskötare och skildrade det. Steve och Don reflekterade över sina samtal med kommunrepresentanterna. Här kommer några av diskussionspunkterna om fältarbete:

–Hur uppfattade ni samtalen med kommunerna?

–Vad vill du själv veta?

–Formulera frågor eller uppgifter. (Frågor från Vad hände sedan? bifogade sist.)

Internalisera frågor, follow the flow. Frågor som verkligen inte fungerar. Att gå omvägar för att nå kärnan.

–Samtal eller intervju?

–Hur öppna upp kontakten. Hur skapa intresse för sig själv?

–Anteckna eller spela in?

–Enskilt eller i grupp?

–Titta på bilder? Samla in bilder, alla har ju mobilen på sig. Att uttrycka det outtryckbara. Få bilderna skickade på stället.

–Vems är berättelsen? Din eller informanternas? Subjektivt/Objektivt. Konstnären som klangbotten.

–Prata med vem? (Underifrånperspektiv)

–Respekt för deltagarna. Vi är alltid solidariska med våra informanter. Anonymisering och fiktionalisering. Användande formulär. (Ska vi inte ha).

–Gör det som känns bra. Krångla inte till det! Gör det inte för stort!

–Infomaterial om projektet.

–Loggbok

–Utbyta frågor och reaktioner i gruppen.

–Inte fullsmockad dag! Tid för återhämtning, reflektion och förberedelser.

Glömde fotografera!

22/8 Julia Hansen sista fältkonstnären

Ett avhopp i absolut sista minuten… Jag träffar utmärkta serietecknarna Jon Högman, Julia Hansen och Lisa Örtlund – på en dag! Jag fick tag på dem på måndagen och alla kunde på tisdagen! Aldrig varit med om detta. Valet föll på Julia Hansen. Nu har vi ett väldigt komplett gäng.

21/8 Sjöbo

Digitalt möte med Karin Nilsson och Kristina Buhrgard på Sjöbo kommun. Don är taggad!

17/8 Bromölla

Steve Nyberg och Henrik har ett bra digitalt möte med Linnea Liliekvist som är kulturstrateg på Bromölla kommun. Första intervjuobjekt blir – en amatörpaleontolog! Tror vi.

16/8 Skåne – En dröm, äntligen igång! 

Uppstartsmöte på ABF i Malmö, Jimmy Wallin, Saskia Gullstrand, Sissel Gustafsson, Don Arvidsson och Steve Nyberg på plats. Och projektledaren Henrik Teleman från Folkets Konsthall. Bra diskussioner. Besök av Marie Tillman från Seriefrämjandet, Fredrik Strömberg från Serieskolan/Kvarnby folkhögskola och Karin Oscarsson från ABF Malmö (och Lomma). Lunchen flyttas från Prins Thai på Amiralsgatan som har stängt till Falaffelkiosk lite längre bort. Gruppen bestämmer sig för ett möte om fältarbete om en vecka. Jag (Henrik Teleman) glömmer att fotografera.

Comments are closed.