Tryck, visir o varsel

PostNord Strålfors i Ljungby 9-29 oktober

231009
Sven Ljungberg stora 50-tals mosaik med grafiker möter dagens med Magnus Johansson på Strålfors.

Veberöds bibliotek 2-31 maj

230503
Skrivarworkshop med Veberöds egen skrivarcirkel. Maria, Pia och Mikael inspireras av grafisk industri.

LO-distriktet i Skånes representantskap på Backagården 25 april

230425
Bakom kulisserna på representantskapet

Socialdemokraterna distriktskongress på Sundspärlan i Helsingborg 22 april

230422
I talarstolen bakom vikskärm

Oxiebiblioteket 27 mars – 14 april

230327
Grafiker och deras berättelser som vikskärmar med Annika Withycombe till vänster och Sophia Youssef på Oxiebiblioteket

Arbetarekommunens årsmöte i Limhamns Folkets hus 25 mars

230325
Känner du igen dej? bland medlemsombud och motionerare

Garaget 27-28 februari & 16-24 mars

230322
Solen skiner på grafiska berättelser

Kulturhusets foajé i Tomelilla 1-15 mars

230301
Känner du igen dej? tar plats bland böcker, tidningar och lässugna besökare

S-fackklubbarnas årsmöte i Malmö på ABF 25 februari

230225
I vimlet syns Sofie Nordén som deltog i ”Fram med pengarna!” och nu jobbar med facklig närvaro på arbetsplatserna

Vänsterpartiets årsmöte på Moriskan 28 januari

230128
Läsvärt inför mötesförhandlingarna
230128
Fanor och vikskärm i stora salen

Känner du igen dej? på Arbetarfilmfestivalen i Malmö 4-6 november

221104
Invigning och röda mattan på Panora för arbetarfilmer men också för FRAM MED PENGARNA.
221105
Arbetslivsfilm ”Pink Rider” visades och diskuterades. Daniel – framför VI VAR OCKSÅ RÄDDA – filmade sin tid som cykelbud på Foodora, som var hans första jobb i Sverige.
221106
Efter paneldebatt om folkbildningens roll i den fackliga kampen fördjupar sig Kommunals Tina Christensen och Ewa Glimhed i sin egen arbetslivsutställning från äldreomsorgen i Malmö, VI VAR OCKSÅ RÄDDA.

FRAM MED PENGARNA och TRYCK, VISIR O VARSEL på ABF i Malmö 16 & 17 juni

220616
Serietecknare Gunnar Krantz och Mats Källblad i samspråk om text och bild till fonden av 100 år äldre väggmåleri och teckning.
220616
Marita Hedström, grafisk kommunikatör från JAFO, samtalar med gammal grafiker kollega.

På turné i Örebro och GS-kongress den 20 – 23 maj

220521
Sekreterare Anette Andersson i GS facket avdelning 1 fördjupar sig i den skånska moderna grafiska industrihistorian.
220522
Peter Magnusson och Christian Fuentealba är klubbordförande för ÅTTA.45 i Falun respektive Järfälla. Det var länge sedan sist.
220523
Tidigare klubbordförande på Holmbergs Gert-Inge Ridell begrundar kopian eller originalet.

Repskapsmöte på Backagården

210922
Jag besöker Ulrika Williamsson, tidigare skyltmakerska och engagerad klubbordförande på Systemtext, för ett hedersuppdrag. Nu jobbar hon på Cervera Mobilia och det är för en ny arbetarsyster hennes handarbete behövs. Nämligen som paketinslagerska av ”På Riktigt” katalog.
210923 
GS-facket har repskapsmöte på Backagården Höör och ”På Riktigt” vikskärmsutställning har nypremiär efter att varit i karantän sedan pandemin startade i februari 2020. Lotta från StrongPoint gör en sista översyn.
Miklos från Ballingslöv läser om fyrfärgstryckare Johnny Persson och blytrycket på Berlings. Gert-Inge på Holmbergs och Martin från avdelningen har allvarliga saker att prata om.
Eddie från AR-Packaging och Christer från avdelningsstyrelsen, Miklos med flera planerar för uppsökeri och verksamheter som, efter pandemin, nu behöver komma igång igen.
”Vi arbetare hämtar näring och skapar övertygelse ur våra egna berättelser och liv”. Riksdagskvinna Annelie Karlsson höll fackligt politiskt tal och fortsatte. ”Det hade ofta inte skadat om vi kände till spelreglerna lika bra på arbetsmarknaden och jobbet som på handbolls- eller fotbollsplanen”. Jag överräcker den tjusigt inslagna katalogen, av Ulrika, till talaren. Annelie, som själv har jobbat som butiksbiträde på Kappahl och även varit ombudsman inom Handels, kommer från handbollsstaden Kristianstad.

Berättelser från tryckeriet

Pontus, Gaby och Tommy

Pontus, Gaby och Tommy på digitalen 2017. Arbetet med ”På Riktigt” och berättelser från den grafiska industrin startar. Med ”Tryck, visir & varsel!” fortsätter berättelserna från CA Andersson, Vollsjötryck och Sandéns från Eslöv, men också från Systemtext och Arkitektkopia. Arbetsplatser där verksamheter lagts ner och anställda sagts upp. Vad händer med arbetare i en pressad grafisk bransch? Och hur påverkas arbetslivet på golvet av Coronapandemin?

8/11 2019  Sista utställningen

Invigning på Panora

Tavelutställningen av På Riktigt på Biohuset Panora har gemensam invigning med Arbetarfilmfestivalen den åttonde november. Utställningen varade till den andra februari 2020 och blir den sista. Alla planerade utställningar för 2020 ställs in.

14/12 2019  Konkurs, Transporttolvan och nystarten

Vikskärm, transport-tolvan

Den elfte december 2019 går CA Andersson i konkurs efter att ha varit under rekonstruktion sedan sommaren. Jag presenterar På Riktigt, vikskärmsutställning, på Transport avdelning 12 repskapsmöte i Höllviken den fjortonde december. Fyra dagar senare blir CA Andersson uppköpta av mediakoncern ÅTTA.45 från Järfälla. Nya tryckeriverksamheten startar i januari 2020.

14/3 2020  Släckte ner på tjugofyra timmar!

Jörgen Jönsson

I slutet på mars 2020 anställdes det extrapersonal för visirmontering på CA Andersson. Det blev över tvåhundra på visstidsanställning sammanlagt under våren och sommaren. Det var permitterade knegare och tjänstemän; egenföretagare, studenter, flygvärdinnor, kulturarbetare och sportlag. Jobbet i sig är ett monotont monteringsarbete men visiren kommer till nytta. Jörgen Jönsson är en ur gänget från Malmö Mäss-Service. En bransch som ”Släckte ner på 24 timmar”. Det var dagen innan planerad inflyttning av en stor öl- och whiskeymässa.

21/3 2020  Jag har alltid tyckt om att jobba!

Larry Dahlqvist

Larry Dahlqvist blev inte återanställd på CA vid omstarten. Men tre månader senare har han blivit anställd på Avient i plastindustrin. Det är på treskift. Efter över trettio år inom bokbinderi och efterarbete säger han: ”Aldrig mer tryckeri”.

15/1 2021  Från tryck till print

Det blev mycket nytt vid omstarten. En offsetfyrfärgstryckare fick utbilda sig till digitaltryckare och storformatsoperatör när stora fyrfärgspressen fraktades till Järfälla. ”Offsettrycket var ett urvattnat tryck som saknade relief och studs i typerna”. Det berättade typograf och blytryckare Johnny Persson i På Riktigt. Men ”det var då fyrfärgstrycket utvecklades på allvar”, fortsätter han. Vad säger Mickael och Christer idag?

Comments are closed.